HTML

Hangzó Versek

2013.11.23. 23:19 Bováryné

hh.jpg

A költészet nem betűkből áll, hanem lélekből szövődik. Mióta a világ áll, az irodalom közkincs, és nem a papír volt a hordozója, hanem hangzásban élt, legtöbbször zenei kísérettel.

Ezt a hagyományt hozza vissza a Gryllus testvérek kiadója, s a Hangzó Helikon sorozat, melynek egy részén ők maguk éneklik el költőink verseit a Kaláka zenekar keretén belül.

A sorozatban mindenféle stílusban gondolkodó zenész helyet kap, a tematika szerint mindannyian egyetlen költő verseiből énekelnek fel egy válogatást. A kiadó felel azért, hogy a szöveg mellé illesztett zene ne elvegyen, hanem hozzáadjon az értelmezéshez. Így látott napvilágot Ferenczi Gyuri és a Rackajam zenekar Petőfi albuma, vagy Lackfi János verseit eléneklő Lovasi András album.

Ez a tematika óriási értéket őriz meg számunkra: nem csak régen élt költőink versei elevenednek meg s kapnak új köntöst (mint Both Miklós Radnóti verseit tartalmazó albumán), de kortárs költészetünket is népszerűsíti, (mint az imént említett Lackfi album, de kortárs Kiss Anna vagy Kányádi Sándor is). Felhívja a figyelmünket a közelmúlt nagy költőire is, azokra, akiket nem tanulunk az iskolában, és nem jelennek meg a médiában. (Például Gérecz Attila az 56-os fogságban elhúnyt fiatal költő verseit ugyancsak Ferencziék éneklik meg.) Előadói oldalról is fontos értéket ment meg, gondoljunk Cseh Tamás Ady albumára, mely  még éppen időben készült el, s tartotta meg számunkra a művész érzéseivel átítatott verseket.

Nem csak a hangzó anyag, de a kötése is gyönyörű a sorozatnak. A CD-k szépen illusztrált kis kötetekben jelentek meg, egységes formátumukkal pedig szép sorozatként mutatnak a polcon. Ideális karácsonyi ajándék bármely korosztály számára, és a kiállítás ideje alatt megvásárolhatja múzeumi boltunkban.

Szólj hozzá!

Címkék: #ajánló #hangzóvers #múzeumbolt

A bejegyzés trackback címe:

https://pimkortars.blog.hu/api/trackback/id/tr475653077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása