Édes illat csalogatja az Egyetem térről az embereket a Petőfi Irodalmi Múzeum szokatlan estjére. A szokatlan tömeg szerencsére kellemes eloszlik a Károlyi Palota óriási dísztermében a kellemesen berendezett kávéházi hangulatban. A dobogón már összeült a kerekasztal-beszélgetés összes vendége: Fehér Béla: a regény szerzője, Rudolf Péter: a filmadaptáció rendezője, s az est házigazdája Erdei Sándor humorista.
A poharak és süteményes villák kocogása elnémul a vidám köszöntés hallatán, s azonnal elsötétül a terem. A készülő film jeleneteibe nézhetünk bele. Reménykeltőek a képkockák; az egyszerre korhű és mágikus regény képivilága hűen követi a képzelet szárnyait, és egyáltalán nem nehézkes hallgatni a különleges sváb hangzású kitekert magyar nyelvet sem. A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért: bár Rudolf Péternek nagyon határozott elképzelése volt az összes jelenetről, de rendszeresen konzultált az íróval is, aki maga is gyakran kint volt a forgatáson, és óvatosan adhatott instrukciókat a színészeknek is. Ahogy a nyelvi nehézségekről esik szó, legnagyobb meglepetésünkre az egyik asztal mellől Kiss Jenő szociolingvisztika professzor emelkedik fel, és mesél arról, hogy a regény, a film hogyan viszonyul a valósághoz, és tesz rendet egy kissé a fejünkben a nyelvjárásokkal dialektusokkal és beszédhibákkal kapcsolatban. Ezek után nem lepődünk meg azon sem, mikor F. Dózsa Katalin, viselettörténeti szakértő is kiemelkedik a nézők közül, és ugyancsak hasznos és pikáns részletekkel gazdagítja a kor ruházatáról alkotott képünket. S egyéb hozzáértők ülnek közöttünk: irodalmi utalásokról és a korszak szelleméről, a történelmi háttérről, és a mesébe illő képzelt lelkekről is felkészült megszólásokkal gazdagítják az estét. Mikor a szellem már jóllakott, Mautner Zsófi: a sütemény verseny bíráló bizottságának elnöke hirdeti meg az elkészült kossuthkiflik rangsorát. Az asztaloknál természetesen másféle rangsorok is születtek, de a lényeg, hogy mindenki talál kedvére való süteményt.
Búcsúzóul egy hosszabb egybefüggő részletet láthatunk: a kossuthkifli receptjének különleges titkáról, és a filmbeli elkészültéről. Házigazdánk záró humorbonbonjaival édesíti meg a cukormázas esténket, és beszélgetésre hívja az egybegyűlteket: mindegy hogy miről, de hangozzanak el a vélemények! Ezután kellemes bécsi kávéházi valcer szól a háttérben, és a társaság elegyedni kezd, a dilettánsok és szakértők komoly vitába szállnak, és mellé jóhangulatúan harapják a regénybéli süteményeiket.